Došlo je lijepo vrijeme i svi koji vole cvijeće su pohrlili da srede svoje bašte i balkone i posade nove biljke. Jedna ods najomiljenijih je svakako muškatla koje je i najpopularnije cvijeće u našoj regiji. Radi se o cvjeću koje je vrlo lako za održavanje a svojim veselim bojama ukrašavaju prozore, balkone, terase i vrtove.

Muškatlama je potrebna svijetlost ali ih ne treba direkrtno izlagati suncu a da bi vam što više cvjetala i trajale što duže postoji nekoliko trikova. Prvo morate paziti na temperaturu jer ako je ona manja od deset stepeni biljka počinje da propada. Kada je u pitanju njihovo zalijevanje ono treba da bude redovno ali se ne smije pretjerivati sa količinom vode.

Ako bude previše vlage u zemlji onda će doći do truljenja korijena a to nikako ne želite. Kada dođe proljeće potrebno je muškatle orezati i zaliti a najbolje bi bilo da se presade i da se prihranjuju đubrivom za cvjetnice. Kada počne da cvjeta treba je dva do tri puta sedmično zaliti rastvorom u kojem se nalazi đubrivo a ova vrsta cvijeća kao ni bilo koja koja ima dlačice na listovima se ne smije prihranjivati preko njih.

Ako želite da ih razmnožite to možete uraditi ili novim sjemenom ili uzimanjem reznica sa zdravih bilajka a to se radi u ljeto. Kao i sve ostale biljke i muškatle mogu da se razbole a najčešće ih napada bakterija Xsanthomonas pelargonii koju možete prepoznati po pjegama koje se pojavljuju na listu a takve listove treba odmah odstraniti kao i biljke koje su većim dijelom napadnute.

Preporučeno