Maljavost je jedan od problema sa kojima se susreće veliki broj ljudi, a naročito veliki problem ona predstavlja ženama, koje uopšte ne podnose da vide dlačice na svom tijelu. Razlog za povećanu maljavost koja je primjetna naročito posljednjih godina su hormonalni poremećaji koji su prisutno kod sve ve ćeg broja osoba. Dlakavost je uglavnom, kada su žene u pitanju, vuše estetski problem, ali istraživanja su pokazala da ako imate izražene dlačice na nožnim prstima, to može ukazivati na zdravstveni problem.

Prema pisanju srpskog časopisa koji se bavi njegom tijela i koji je posvećen ženama ističe se da je ova pojava povezana sa policističnim jajnicima. Kod ovog zdravstvenog problema dolazi do skoka androgena u tijelu, što ni u kojem slučaju nije dobro za vaš organizam. Pretjerana maljavost može biti i stvar genetike i u tom slučaju ona nije zabrinjavajuća i u tom slučaju imate male šanse da vas ona zaobiđe.

Doktorica Nikol Fils kaže da maljavost po nogama i nožnim prstima može biti i znak dobre cirkulacije, tako da se i ne morate mnogo brinuti zbog toga. Ipak, ako vas maljavost po nožnim prstima zabrinjava, odnosno, ako je ona puno više izražena kod vas nego kod drugih ljudi, a u porodici nemate srodnike koji su maljavi, onda bi najbolje bilo da posjetite doktora i potražite savjet koji će biti u stanju da vam odredi dijagnozu, ako je ona povezana sa vašim zdravljem.

Ako ipak primjetite da su dlačice koje se nalaze na vašim nogama ili nožnim prstima drugačije boje nego je to vaša kosa ili obrve i kao su one dosta tamnije onda je vrlo vjerovatno da imate problem sa hormonima.

Preporučeno