Ako je iko obilježio jugoslovensku filmsku scenu onda je to definitivno Bata Živojinović, sa čijim se odlaskom još uvijek ne mogu pomiriti pripadnici starijih generacija koji su odrastali uz njegove filmove i serije. Sasvim je sigurno da je on ostavio vječni trag na ovim prostorima kada je filmska umjetnost u pitanju i njegove će filmove gledati ibuduće generacije još dugo.

Ono što je posebno potreslo javnost u Srbiji, a i šire su dešavanja koja su vezana za njegov ukop, odnosno za grobno mjesto koje je postalo sporno iz nekih razloga. Prošlog ljeta su njegovi ostaci ekshumirani iz mjesta gdje je prvobitno ukopan i prebačeni u mjesto Koraćica u kojem je sahranjena i njgova supruga Lula. Koraćica je inače i rodno mjesto Bate živojinovića i tu je proveo svoje djetinjstvo. Ekshumacija nije uopšte čest slučaj na Balkanu a kada se radi o nekome ko je poznat kao što je to ovdje slučaj mnogi su bili zaprepašteni i pitali se iz kojeg se razloga to radi.

Kada su njegovi posmrtni ostaci iskopani bila su tu prisutna i njegova djeca, Jelena i Milojko koji inače žive u inostranstvu. Sve ovo je urađeno na zahtjev Batinog sina koji se odlučio na ovaj potez jer je njegova majka Lula uvijek govorila da želi da bude sahranjena kraj svog muža koji je bio njena srodna duša. Ovaj postupak nije uopšte bio jednostavan, jer su prvo morati tražiti i odobrenje od šumadijskog vladike i nakin toga su se mogli posmrtni ostaci prebaciti u Koraćicu.

Kako je Milojko u to vrijeme imao nekih problema sa papirima u Francuskoj gdje inače živi, nije mogao prisustvovati sahrani svoje majke, ali je uspio da bude prisutan na ekshumaciji. Ali, onda se pojavio drugi problem jer se u sve ovo upleo i gradonačelnik Beograda, ali su ga ipak na kraju uspjeli ubijediti da potpiše potrebne papire.

 

Preporučeno