Samo domaćice koje se bave kućnim poslovima znaju koliko im je za njihovo obavljaneje potrebno i vremena ali i truda i rada a posebno je zahtijevno održavanje čistoće kuhinje i kupatila jer su to dvije prostorije u domu koje se najviše koriste i u kojima ima i najviše bakteriija.

Kada se radi o kupatilu ono je u zgradama obično bez prozora i ne postoji pravilno provjetravanje. Ako uznmemo u obzir da se u ovoj prostoriji najviše stvara vlaga usljed tuširanja, kupanja i pranja veša nije ni čudo što se pojavljuju gljivice i prljavština koje se najviše zadržavaju na fugama između pločica.

Iako se u prodavnicama može pronaći veliki broj raznih hemijskih sredstava za čišćenje koji služe za uklanjanje nagomilane prljavštine upravio na fugama, jedan keramičar je otkrio na koji način možete dobiti veličanstvene rezultate  uz pomioć smjese koju ćete napraviti sami kod kuće. Za ovu mješavinu su vam potrebni sljedeći sastojci: pola čaše sode bikarbone, jedan litar vode, jedna trećina čaše limunovog soka ili ako želite moežete staviti jednu supenu kašiku limunske kiseline te jednu četvrtinu čaše sirćeta, najbolje alkoholnog.

Prvo u vodi rastvorite sodu bikarbonu a nakon toga dodajte limuunov sok dok se sirće dodaje na kraju. Sačekajte da se smiri hemijska reakcija koja će nastati usljed miješanja ovi sastojaka a nakon toga pomoću neke krpe ili četke smjesu utrljajte u fuge. Odmah ćete primjetiti kako prljavština nestaje a fuge su bijele i sjajne. Pored toga što se radi o prirodnim sastojcima oni su i jeftini pa nećete morati trošiti novac na skupa sredstva.

Preporučeno