Vrlo koristan savjet za članak ovog vikenda, jer vidite da se radi o plaćanju komunalnih računa i što je najvažnije tuži vas kada računi kasne i nemaju zakonsku osnovu. Imali smo dosta tužbi do sada, a neki ljudi jednostavno ne znaju kada ovi računi ističu i kada ne mogu tužiti. Dakle, Zakon o obligacionim odnosima kaže da nakon 12 mjeseci, ako račun nije tužen, nema nikakvog pravnog osnova. dalja akcija. Prodavačica usluge koristi razne trikove pa čak i tuži stranku nakon 5 godina, ali se lako može pozvati na zastarjelost samog računa.

”Jednogodišnji rok zastarevanja odnosi se na komunalne usluge i srodne delatnosti. To su sve usluge od opšteg ekonomskog interesa – struja, voda, telefon, kablovska, parking servis. Znači, sve one usluge koje čak ne moraju da budu pružane od trgovaca koji predstavljaju javna komunalna preduzeća, nego i one u koje spadaju privatne kompanije poput mobilnih i kablovskih operatera. Sve to spada u jednogodišnji rok zastarelosti”, kaže Dejan Gavrilović, predsednik udruženja “Efektiva” koje se bavi zaštitom prava potrošača.

 

“S obzirom na to da se često dešavaju situacije da neki trgovac potražuje od potrošača nešto za šta on tvrdi da je plaćeno, a nije sačuvao uplatnicu i to ne može da dokaže, jedini dokaz u takvoj situaciji je evidencija trgovca.Trgovac to može da lažira, može doći i do kvara u sistemu, pa da se pojavi neki dug koji je stvarno plaćen, a potrošač to ne može da dokaže i onda će da izgubi spor ili će morati ponovo da plati. Zato je savet potrošačima da čuvaju dokaze.Svaki takav račun je dokaz da su za prethodni mesec obaveze plaćene”, kaže Gavrilović.

Oglasi - Advertisement