Ovog ljeta su i na našem području temperature neuobičajeno visoke i ljudi se na sve moguće načine pokušavaju zaštititi od vrućine. Pored toga što većina u svojim stanovima ima i klime skoro svi spuštamo roletne da nam sunce ne ulazi u prostorije u kojima botravimo ali to nije najpametnija stvar koju možemo da uradimo.

Ako ste i vi od onih koji spuštaju roletne tokom dana da bi se vaš stan ili kuća manje grijali ili ako to radite da bi imali svoju privatnost obavezno pročitajte rezultate studije koje vam sada donosimo. Univerzitet u Oregonu je pod vođstvom doktora Aškana Fahimipura proveo istarživanje kako spuštanje roletni i zamračivanje prostorija djeluje na naše zdravlje a rezultati su pokazali da je mnogo zdravije držati roletne podignute da bi sunčeva svjetlost doprla u pristorije i da bi uništila razne bakterije i mikrobe koji se u njim nalaze.

Istraživanje je obavljeno tako da su se u kontrolisanim uslovima izložile bakterje koje se nalaze u kućnoj prašini u sobi u kojoj je dopiralo dnevno svjetlo kao i u sobi koja je bila zamračena. U trećoj prostoriji je bili postavljeno UV svjetlo a nakon tri mjeseca su sakupili uzorke i alanizirali ih.

Tada su ustanovili da se bakterije čak 12 posto više razvijaju u zamračenoj prostoriji  a najmanje ih je bilo u sobi u kojoj je postavljeno UV svjetlo. Ove bakterije koje su pronađene u zamračenoj sobi su ona vrsta koja izaziva respiratorne probleme a studijom je dokazano ono što je poznato od davnina a to je da dnevna svjetlost ubija bakterije.

Preporučeno