Turska serija Sulejman Veličnastveni je postigla veliki uspijeh u cijelom svijetu a i na našim prostorima je bila jedna od najgledanijih. U središtu dešavanja je bila velika ljubav između sultana i Hurem a u javnosti je malo poznato šta je tačno bilo sa njegovom prvom suprugom Mahidevran Hatun koja je dovedena na sultanov dvor kada je imala samo 11 godina.

Iako je skoro cijeli život provela u izobilju i bogatstvu, njena sudbina je strašna jer je čovjek kojeg je voljela usmrto njihovog sina.. Prema nekim spisima koji su sačuvani ona za razliku od Hurem nije bila sklona spletkama i bila je poštovana na dvoru. O njenom životu prije nego je dovedena na dvor se ne zna puno i pretpostavlja se da je njen otac bio rob koji je preobraćen a rumunski istoričar Niklaje Jorga je zapisoa da je Mahidervan poticala iz Crne Gore mada neki tvrde da je bila grčkog ili albanskog porijekla.

Ona je bila jedna od 17 žena u sultanovom haremu i postala mu je miljenica kada je imala 15 godina i tada je i rodila njihovog sina Mustafu. Kada je na sultanov dvor stigla Hurem započelo je njihovo veliko rivalstvo koje je pokušala da smiri sultanova majka Ajše Havsa ali u tome nije imala puno uspjeha.

Sulejman je pod uticajem Hurem usmrtio sina Mustafu kojeg je rodila Mahidervan nakon čega se ona povukla u Bursu i živjela je u teškom sipromaštvu a sultana je proklela da se uguši u krvi svoje djece. Ona je nadživjela i Sulejmana i Hurem ali i njihove sinove.

 

Preporučujemo