Krastavac je mnogima omiljena salata bilo da ga jedu svježeg ili ga kisele za zimu. Na našim prostorima dobro uspijeva ali postoje i trikovi koji će povećati njegov urod. Krastavac je i sam pun vode, što znači da zahtijeva veliku količinu tekućine kod svog rasta.

On se razmnožava vegetativno a njegov korijen ide u zemlju u dubinu od 20 do 25 centimetara gdje nema puno vlage i vode. Ono što je ključno za njegov dobar rast je zalijevanje i ako budete radili po ovom savjetima, garantujemo da će se urod ovog povrća u vašoj bašti uveliko povećati. Zavisno od toga da li se radi o ranoj, ljetnjoj ili kasnoj sadnji, potreba krastavca za vodom se kreće od 250 do 400 ml dnevno.

Ako se radi o periodu sjetve, onda bi zemljište trebalo da ima optimalnu vlagu. Ako to nije slučaj onda prije sijanja treba zaliti zemljište, a poslije nekoliko dana kada se zemlja prosuši, treba početi sa sadnjom. Ako na vrijeme ne uradite zalijevanja zemlje nego to ostavite nakon sjetve može doći do stvaranja pokorice na zemlji, a u dubini gdje je korijen da ostane suva.

Dok se ne počne stvarati zametak, biljku je potrebno umjereno zalijevati, jer ako pretjerate onda će se izuzetno razviti vegetacijska masa. Najbolje ga je zalijevati u turnusima od 4 do 8 dana. Kada počne cvjetanje krastavca, potrebno ga je još manje zalijevati, a možete jedno i preskočiti da bi se mogli razviti ženski cvjetovi. Kada se već formira plod onda opet možete češće zalijevati svakih 3 do 5 dana. Ostatak teksta možete pročitati

Preporučeno