Mnogi od nas se ponekad osjećaju napuhano posebno kada je toplo vrijeme i ako dugo stojite primjećujete da vam noge otiču. Ova pojava je dosta češća kod žena a razlog je genetika ili mjesečne promjene koje se dešavaju u toku menstrualnog ciklusa kada se u organizmu nakuplja voda više nego inače.

Do nakupljanja viška vode u organizmu može doći iz nekoliko razloga a to su dugotrajno stojanje ili sjedenje, loša prehrana a kod žena i PMS. Mnogo ljudi uzima u ovom slučaju diuretike koji izbacuju višak vode putem urinarnog trakta a pored lijekova koji proizvode farmaceustke kompanije postoje i prirodni diuretici a to su namirnice koje su bogate kalijem i biljke koje u sebi imaju visok udio vode.

Jedna od njih je i peršun koji se uzima u vidu sirovog soka ali se mora paziti da se ne pretjera i maksimalna količina koju treba uzeti na dnevnoj bazi je 30 do 60 grama. On se može pomiješati sa sokom od mrkve ili celera ali njegov udio nikada ne smije biti preveliki. Sok od peršuna je dobar i za druge bolesti pa tako recimo ako imate slab vid ili upalu očiju ovo možete izliječiti učinkovito tako što ćete piti sok od peršuna, mrkve, celera i endivije.

Pored toga peršun je dobar i kod menstrualnih bolova i grčeva. Da biste se riješili bilo kojeg od ovih problema napravite sok od jedne manje vezice peršuna, jednog limuna i 2 decilitra vode. Limun ogulite a peršun operite i sve stavite u blender. U dobijeni sok dodajte vodu. Ukus ovog naopitka nije baš dobar ali se može podnijeti. Ako ga ipak ne možete piti nezaslađenog dodajte malo meda ili endivije ili javorovog siriupa. Sok je potrebno piti svako jutro na prazan želudac barem pet dana.

Preporučeno