Mnogi bi trebali da pročitaju ovaj tekst do kraja, posebno oni koji imaju naviku da se tuširaju prije samoga spavanja navečer. Tuširanje sa hladnom ili previše vrelom vodom u večernjim satima može da vam stvori velike probleme tokom spavanja, a mnogo je onih koji baš vole da to rade u to vrijeme i koji imaju tu naviku, jer smatraju da se na takav način opuštaju te da sapiru sve stresove i brige od dana koji je pri završetku.

Prema nekim stručnjacima veoma je bitno da tuširanje napravite na način koji je ispravan jer vam to može mnogo pomoći da imate lijep i miran, te dubok san. Ipak, postoje neke stvari koje svjesno ili nesvjesno možete da napravite tokom tuširanja a koje mogu da izazovu kontra efekat, odnosno da vas na neki način razbude i da vam otežaju da usnite. Jedna od stvari koju bi svakako trebali da izbjegavate prije spavanja je da se tuširate sa ekstremno hladnom ili sa ekstremno toplom vodom

Rejčel Salas koja je doktor medicine, kao i neurolog koji radi u Centru za spavanje i zdravlje ”Džon Hopkins” je istakla kako hladni i vreli tuš prije spavanja veoma često može da izazove nesanicu. Ako se prije samoga spavanja istuširate sa hladnom ili vrelom vodom, to se može loše odraziti na vaš san, te je otkrila i ovo: “Ono što je problem jeste što svoju tjelesnu temperaturu činite drastično drugačijom od uobičajene. Pokušajte da koristite vodu umjerenije temperature ako planirate da idete u krevet ubrzo po kupanju”.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučeno