Prema današnjim normama ljepote, fizički izgled je veoma važan te sve manje ljudi zanima kakav je karakter određene osobe, kakva joj je duša, a većina gleda samo vanjštinu. Iz toga razloga sve više imamo žena i muškaraca koji se na vještački način prave ljepšima nego što jesu, a prirodna ljepota se sve manje cijeni- Prema nekim normativima ljepote, žene su idealne ako imaju velike grudi, zadnjice, velike usne, a uz to moraju da budu mršave, tako da se mlade djevojke izgladnjuju da bi sve to postigle. Mnogo je dijeta koje se preporučuju na sve strane, a jedna koja je trenutno popularna na ovim našim prostorima je kada se umjesto jednoga obroka uzimaju galete od riže koje se u narodu nazivaju ”stiropor”, jer im je i takav izgled, ali i ukus

Ipak, poznata nutricionista Branka Mirković smatra da ovakva namirnica samo daje lažnu nadu ljudima koji imaju višak kilograma, jer se tu radi o namirnici koja je u stvari slijepljena ekspandirana riža i koja ima isto kalorija kao i obična riža. Međuitm pošto je u takvom obliku kakvom jeste on se puno duže žvače i to daje iluziju da je manje kaloričan.

Ali, kako kaže stručnjak, ove galete imaju isto kalorija kao na primjer kokice, a osoba koja ih jede u sebe unosi dosta ugljiko hidrata te praznih kalorija, nakon čega se veoma brzo opet ogladni. Ova namirnica u sebi ima 390 kalorija na sto grama, a to je mnogo više nego li imamo u jednoj kifli ili u piti sa sirom koja ima oko 265 kalorija na sto grama. Preporuka ove stručnjakinje je da se jede što više povrća i voća jer se na taj način unosi manje kalorija u organizam, a više minerala i vitamina.

 

 

Preporučujemo