Marija Crnobori je bila poznata jugoslovenska glumica koja je važila i za veliku damu ali u privatnom životu su je pratile tragedije jedna za drugom. Marija je rođena u jednom malom mjestu u Istri 1918. godine u porodici koja je imala osmoro djece ali su četiri njena brata i sestre preminuli za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Udala se za režisera Marka Foteza i to nakon što je ona njega zaprosila. Naime on joj je rekao da je nikada neće oženiti a ona mu je napisala pismo na 24 stranice i lično mu ga dala i rekla da on čita a da će ga ona čekati u parku. Kada je pročitao pismo samo joj je rekao da će se vjenčati zadnjeg dana avgusta i tako se i desilo 1946. godine u Dubrovniku.

Njihov sin Aleksandar je kao i otac postao režiser ali tada su krenule velike tragedije. 2009. godine vrlo brzo nakon smrti muža umire joj i sin i to je nju slomilo ali je morala biti snažna da bi se brinula o njegove tri kćerke i dva unuka. U tom periodu se glumica potpuno povukla u sebe i nije se družila ni sa kim a govorilje da najviše voli da gleda kroz svoj prozor u drvo breze koje je posadio njen sin.

Marija je napisala i knjigu pod nazivom Životić a na njenom predstavljanju je rekla da nije loše živjeti iako je duboka starost na neki način i kazna. Iako je pretrpila velieke gubitke rekla je da je imala i sreće i da je imala dobre učitelje u pozorištima u kojima je radila. Preminula je u 96-oj godini života u Beogradu.

Preporučeno