COVID-19 je veoma opaka bolest koja se lako potcijeni zato što ima sličnosti sa respiratornim oboljenjima s kojima se često susrećemo kao što je gripa. Ono što ovaj virus čini opasnim je to što se brzo i lako širi te što, za razliku od virusa gripe, naše tijelo nije još imuno na SARS CoV-2 koji izaziva COVID-19 i razara pluća.

Nove probleme koje su zabilježili Američki znanstvenici možemo već svrstati u još jednu zabrinjavajuću kategoriju, a to je u mentalne i neurološke bolesti. Prema istraživanjima koja su objavljena u Lancet magazinu psihijatrije, smatra se da čak 34% pacijenata koji prebole COVID-19 pate od psihičkih i neuroloških poremećaja, a najčešći od njih je anksioznost.

Smatra se da će jedan u svakih 50 pacijenata imati problema sa mentalnim zdravljem i da COVID-19 ima daleko veći uticaj na psihu pacijenta nego ijedna respiratorna bolest koja se često liječi. Ovo su saznali tako što su pregledali zdravstvene kartone 236.000 pacijenata COVID-19 i uporedili ih sa kartonima onih koji su prebolovali gripu i ostale česte bolesti respiratornog sistema.

Naredna faza istraživanja je obzervacija simptoma mentalne prirode koji će se možda pojaviti nakon 6 mjeseci, a za rezultate istog istraživanja ćemo morati pričekati malo.  Jedna pozitivna strana ove priče je, kako navodi CNN, da se neka neurološka oboljenja koja se vezuju za viruse (kao npr. Parkinsonova bolest) ne poklapaju sa ovim poremećajima nakon COVID-19 kako je pokazalo istraživanje. Vrlo je moguće da stres i duži boravci u bolnicama doprinose pojavom ovih mentalnih simptoma i poremećaja. Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

Preporučeno