Najpoznatiji političar u cijeloj regiji je sasvim sigurno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji se stalno pojavljuje u medijima i jako voli da priča o tome koliko je Srbija napredovala pod njegovim vođstvom.

On ne propušta nijednu priliku da to istakne a u posljednje vrijeme od kada je aktuelna situacija sa pandemijom korona virusa i vakcinisanjem mnogi mu spočitavaju d a želi da se nametne i kao regionalni lider jer je lično susjednim državama uručivao donacije sa vakcinama. Njega ljudi ili vole ili mrze a jasno je da ga njegovo biračko tijelo obožava jer je dobio na posljednjim izborima toiko glasova sa svojom strankom da mu nije trebala i koalicija da bi u skupštini imao većinu.

Vučić se pita za sve u svakom segmentu kada je Srbija u pitanju a nedavno je upitan i o gej brakovima i njihovoj legalizaciji u državi. Ovo je za njega i pomalo škakljivo pitanje jer je poznato da je njegova najbliža saradnica, premijerka Ana Brnabić deklarisana kao pripadnik ove populacije i da sa svojom partnerkom Milicom ima i sina.

Ipak predsjednik je odgovorio da bi se morao promijeniti Ustav da bi se omogućilo sklapanje brakova pripadnicima gej populacije jer po članu 62. brak je zajednica između muškarca i žene a on nema namjeru da mjenja Ustav ni u kojem smislu dok je na čelu države. On je naravno spomenuo i Brnabićku kao primjer kako on poštuje svačiji izbor ali o zvaničnim brakovima sklopljenim kod matičara nema govora. Odgovor LGBT zajednice tek treba očekivati jer oni sasvim sigurno nisu zadovoljni ovom njegovom izjavom.

Preporučeno