Balkan je uvijek važio za bure baruta jer ima vrlo važan strateški položaj a naseljavaju ga ljudi različite nacionalnosti koji gaje određenu netrpeljivost već vijekovima. To pokazuje i činjenica što se u prosjeku svakih 50 godina na ovim prostorima vode ratovi a politička pa i bezbjedonosna situacija je uvijek napeta pa je tako i danas.

Od raspada bivše Jugoslavije moge stvari među državama koje su nastale, su ostale nerazriješene a Bosna i Hercegovina sa organizacijom koja je stvorena Dejtonskim sporazumom nikako ne može da fukcioniše kao normalna država. Pred toga tu su i zategnuti odnosi između Srbije i Kosova a o svemu je jedan od najpoznatijih britanskih ekonomista napravio i analizu koju su objavili ugledni svjetski mediji.

Prema njegovom mišljenju najbolje riješenje za Balkan bi bila mirna razmjena teritorija jer je mnogo stanovnika na ovaj način kakav je sada ostalo da živi u enklavama. On je uzeo primjer pripadika srpskog naroda koji su ostali da žive na Kosovu i nakon što je ono prije 11 godina progasilo nezavisnost i veliki broj država je to prizalo. Problem je što Srbija nikada neće pristati na otcjepljenje Kosova koje smatra svojom vjekovnom teritorijom a Srbi koji i dalje žive na Kosovu sebe smatraju državljanima Srbije.

Prijedlog ovog ekonomiste je razmjena teritorija tako da Srbi koji žive u Republici Srpskoj mogu da se pripoje Srbiji a da Kosovo prepuste Albancima što je naišlo na niz reakcija posebo u Bosni i Hercegovini koja bi na ovaj način ostala oštećena i bez svoje teritorije. Ovakvi tekstovi nikako ne pridonose miru koji je ionako na staklenim nogama.

Preporučeno