Danas ćemo o jednoj temi koja je vezana sada za već davnu prošlost, a tiče se i jedne od najvećih pjevačica narodne muzike sa ovih prostora Silvane Armenulić, koja je mlada izgubila život, tako što je poginula u saobraćajnoj nesreći. Ona je inače bila rođena u Bosni i Hercegovini, u Doboju i pravo njeno ima je bilo Zilha Bajraktarević, da bi kao veoma mlada otišla od svojih roditelja kod svoje tetke u Sarajevo, a tu je počela da pjeva po kafanama

Vjerovala je da može da postane pjevačica i nije željela ništa drugo u životu, pa se po Sarajevu veoma brzo pročulo za mladu i lijepu pjevačicu, koja je po kafanama izvrsno pjevala bosanske pjesme, a koja ima glas poput anđela. Ubrzo ju je kontaktirao i jedan menadžer, lovac na talente, te je shvatio da Zilha ima veliki potencijal, ali prvo joj je predložio da mora da promijeni ime, da izabere za sebe neko novo, umjetničko ime.

Odmah mu je rekla da želi da se zove Silvana, a sve zbog njoj najdraže glumice  Silvane Mangano, koju je Zilha obožavala. Kasnije, Silvama se udala, pa je uzela prezime muža Armenulić. Inače, i glumica Silvana Mangano je imala dosta sličnu sudbinu kao i Zilha, jer je i ona sa 16 godina napustila porodicu u želji da pobjegne od siromaštva. Prvo je radila kao plesačica i kao manekenka, da bi 1946. godine postala Miss Rima. Svjetsku je slavu stekla nakon svoje uloge u filmu ”Gorki pirinač”, a nakon toga je u glumi ostala narednih 40 godina,. te ej bila jedna od prvih žena glumica u Italiji, koja je bila seks simbol u toj zemlji.

 

 

 

Preporučujemo