Svima je više ili manje poznato da je pušenje duhana veoma loše po naše zdravlje, ali veoma mali broj ljudi koji vole da puše se na kraju oslobode ove ovisnosti. Na tržištu postoje mnoga sredstva koja navodno pomažu u oslobađanju od ove ovisnosti, ali su većinom to veoma skupi proizvodi i još češće neefikasni, a to zna većina onih koji su nekada pokušavali da ostave cigare. Ipak, pravi lijek se uvijek nalazi u prirodi, te postoji jedna veoma moćna biljka, čije dejstvo na neki način blokira signale koje  naš organizam šalje našem mozgu, da postoji određena želja za nikotinom. To je otkriveno u studiji, koja je pokazala da mala količina biljke stevije, je dovoljna da vam pomogne da prestanete biti pušač.

 

Stevija pripada rodu hrizantema a porijeklo joj je iz Paragvaja i kod nas je najpoznatija kao zaslađivač i može se vidjeti na policama kao prašak ili tečnost. Ali osim prirodnog zaslađivača, ona se isto ako preporučuje osobama koje imaju problem sa viskom krvnim pritiskom, te sa viškom kilograma. Ono što je dobro kada je stevija u pitanju je to da se ona veoma lako može uzgajati, čak i u kućnim uslovima, a sve što je potrebno da uradite je da u jednu saksiju dubine 30 cm stavite kvalitetnu zemlju i posadite ovu biljku.

Steviji treba dosta sunca, i redovno zalivanje vodom, jer ima običaj da se brzo osuši. Kada stevija izlista, onda treba njene listove otkinuti, a njih nema mnogo, ta ih staviti da se suše na neku tkaninu. Nakon sušenja steviju izmrvite u prah te je koristite za jelo ili za piće. Prah od stevije je potrebno držati u posudi koja je dobro zatvorena, a ako želite da prestanete da pušite morate svakoga dana da uzimate male količine ove sasušene biljke.

 

Preporučeno