U našoj regiji je već dugi niz godina jako teška ekonomska situacija i većina stanovnika jedva sastavlja kraj sa krajem. Nezaposlenost je velika a i oni koji rade imaju niske plate koje im ne mogu trajati ni do desetog u mjesecu i na svaki način se štedi i svaki dinar se po nekoliko puta okrene dok se ne odluči gdje će se potrošiti.

Većina onih koji imaju kakve takve prihode odlaze u nabavku jednom mjesečno, obično nakon što prime platu ili penziju i tada gledaju kada su i gdje akcije i sniženja da bi prošli što jeftinije. Veliki marketi su svjesni toga i oni vrlo često prave i reklamiraju velike vikend akcije ili neke proizvode koje prodaju pod cijenom dana a uglavnom oni budu dosta sniženi.

Ipak treba biti jako oprezan sa cijenama kada idete u nabavku posebno ko se radi o većoj podmiri. Naime vrlo često se desi da cijena koja je istaknuta ispod artikla ne odgovara onoj koju vam kucaju na kasi. Ako vam se to nekada desilo i ako ste skrenuli prodavačima pažnju na to, vjerovatno su vam odgovorili da je ta akcija već prošla ali da kolege nisu stigle zbog gužvi da promjene cijenu ili neki sličan izgovor.

Treba da znate da po Zakonu o zaštiti proizvođača imate pravo da insistirate da vam naplate onu cijenu koaj je istaknuta ispod proizvoda i da vam vrate novac ako su vam naplatili više. Obično se ne radi o nekoj drastičnoj razlici u cijeni ali ako ste u svoju korpu stavili više takvih proizvoda koji su na “akciji”, to će se osjetiti na vašem novčaniku.

Preporučeno