Šarbat Gula je sa svojom bakom, braćom i sestrama napustila svoju domovinu tokom sovjetske okupacije Afganistana, a onda se bila uputila u susjedni Pakistan, atu su bili primljeni u izbjeglički kamp. Jednoga dana, kada je Šarbat imala 12 godina, u izbjeglički kamp je bio došao fotograf Stiv MekKuri. On je toga dana napravio na stotine fotografija, ali samo mu je jedna bila važna, i to ona na kojoj je Šarbat, a ta je fotografija kasnije postala poznata kao ”Afganistanka” kako gleda direktno u objektiv kamere. Fotografija je snimljena1984. godine, a završila je na naslovnoj strani “National Geographica” u junu 1985. godine. Mekari nije znao identitet djevojke.

Ona je bila jedna od nekoliko onih koji su tog dana pohađali časove u improvizovanoj „školi šatora“. Nije joj se bilo niti malo dopalo što je neko fotografiše, posebno stranac, jer paštunsko pleme kojem ona pripada ne odobrava takve stvari. njen je identitet, usprkos brojnim pokušajima novinara, ostao tajna čitavih 20 godina, te je tek 2002. godine tim na čelu sa Mekarijem uspio da je pronađe u Afganistanu, u blizini granice sa Pakistanom. prije toga su neke žene tvrdile da su ona, ali fotograf nikada nije zaboravio taj pogled

Gula u početku nije željela da upozna čovjeka koji joj je donio svjetsku slavu, a za koju nije ni znala, te je smatrala da nije prikladno da ona kao muslimanka, Paštunka, pokazuje svoje lice muškarcu koji nije iz njene porodice:” Nije mi se svidjelo da me fotografiše. Nisam znala da je slika obišla svijet. Prvo sam bila ljuta, ali mi je kasnije rečeno da je fotografija pomogla mnogim izbjeglicama, pa sam se obradovala’‘ – rekla je 30-godišnji Gula tokom tog susreta.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo