Iako drevna kineska filozofija života koja je poznata pod nazivom Feng šui postoji jako dugo tek posljednjih godina se na našem području o njoj saznaje više detalja a i sve je više ljudi koji pokušavaju da svoj život i okruženje urede po principima ove filozofije.

Osnovna stvar u cijeloj priči je da je potrebno omogućiti pravilan protok pozitivne energije i na taj način ćete se riješiti mnogih negativnih stvari koje vam se dešavaju. Po Feng šui pojedine stvari ali i biljke donose u vaš dom sreću i blagostanje a mi vam danas govorimo o japanskom drvetu  kojeg još zovu i parac, dolar drvo i krasula a postoje i mnogi drugi nazivi koji se koriste u narodu.

Japansko drvo potiče iz Južne Afrike a svoje nadimke je dobila zbog izgleda listova koji su ovalnog oblika i koji podsjećaju na novac u kovanicama. Biljka se odlikuje bogatim mesnatim listovima a uopšte nije teško održavati je. Ona već u svojim listovima ima dovoljno vode pa je potrebno rijetko da se zalijeva. Ona cvjeta zimi i tada je potrebno držati je u toplim prostorijama sve do aprila mjeseca a onda je možete izbaciti i ispred kuće ali temperatura ne bi trebala biti manja od 1 stepen.

Radi se o biljci koja traži puno svjetlosti ali je direktno izlaganje suncu uništava. Kada je u pitanju zemlja u koju ćete je posaditi ona treba da bude porozna i najbolje je da u sebi sadrži oko 40 posto pijeska, 20 posto šumskog humusa, 20 posto kupovne zemlje za cvijeće i 20 posto sitnog šljunka ili komadića cigle. Feng šui preporučuje da se ovo drvo drži sa desne strane ulaznih vrata jer na taj način privlači novac u vaš dom.

Preporučeno