Ušli smo i u maj mjesec a pravog proljeća još uvijek nema. Svi smo svjedoci da se usljed klimatskih promjena i zagađenja koje smo kao ljudska vrsta izazvali poremetilo sve u prirodi pa i godišnja doba koja nisu ni nalik onima kakve smo imali prije recimo 20 godina.

U našem regionu snijega koji je prije bio u zimu redovna pojava, skoro više da i nema a kao da su nestala i prelazna godišnja doba, proljeće i jesen pa iz čizama uskačemo direktno u sandale i obrnuto. Svi se još uvijek sjećamo 2014. godine i velikih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku a do kojih je došlo zbog obilnih padavina kakve dugo nisu zapamćene u našoj regiji.

Te godine je nastala ogromna materijalna šteta a preko 200 hiljada porodica je moralo napustiti svoje kuće i ognjišta. Tako velike poplave se nisu ponovile na svu sreću u narednom periodu ali smo imali mjestimično snažne oluje i padavine koje su pogađale manje predjele a led koji je padao je uništavao krovove kuća, automobile ali i usjeve. Iako je proljeće takvo godišnje doba u kojem se u jednom danu mogu smjenjivati i sunčana razdoblja i ona kišna a nerijetko padne i snijeg nekada se zbog kake ciklone  desi nevrijeme koje bude razarajuće i koje u kratkom vremenu može uništiti sve što mu se nađe na putu.

blob:https://www.facebook.com/0116893f-fe46-45a5-82c4-3a231641a279

To se ovaj put desilo u Vojvodini, nevrijeme je zahvatilo Novi Sad a građani kažu da je ogroman crni oblak prosto prekrio cijeli grad. Najviše je nevremenom bio pogođen dio grada od željezničke stanice pa do Futoške pijace. Od jačine vjetra je pokidana i ograda na samoj željezničkoj stanici a oštećeno je i desetak automobila koji su tu bili parkirani.

Preporučeno