Pušači u Srbiji očekuju novo poskupljenje cigareta. Od 1. siječnja povećavaju se akcize na sve vrste cigareta, odnosno one će biti skuplje za 10 dinara. Nakon poskupljenja, najjeftinija kutija cigareta košta 310 dinara, a najskuplja čak 600 dinara.

 

Podsjetimo, od usvajanja akciznog kalendara krajem 2020. godine, cigarete su poskupjele dva puta godišnje u prosjeku za 10 dinara po štapiću. Prvo poskupljenje bilo je početkom godine, dok je drugo i posljednje poskupljenje bilo u srpnju ove godine. Blic Biznis piše da će se poskupljenje paketa nastaviti do 2025. godine.

 

Osim toga, cijene cigareta podliježu proporcionalnoj trošarini od 33%, koja bi trebala ostati nepromijenjena sljedećih nekoliko godina. Sve to plus PDV, pa zbog povećanja državnih poreza proizvođač poskupljuje za 10 dinara, pa će najjeftiniji užitak za pušače koštati 310 dinara, a oni koji preferiraju kvalitetniji duhan One će morati izdvojiti oko 600 dinara.

 

Promjene su usmjerene na usklađivanje sa standardima EU prema kojima bi država do 2025. trebala zaraditi najmanje 90 eura na 1000 cigareta, umjesto sadašnjih 70 eura, odnosno 1,8 eura po paklici.

 

 

Prema toj praksi, zbog kalendara potrošnje, trošarina se povećava dva puta godišnje, što će trajati i sljedeće tri godine, što znači da će država, ako ne računamo ovo vrijeme, promijeniti svoju vrijednost još 6 puta , što će se dogoditi za nekoliko dana, kako bi u sljedećih nekoliko godina dostigli standarde koji vrijede u EU.

 

Na temelju ovih kriterija, za očekivati ​​je da će pušači u Srbiji za svoje uživanje platiti istu cijenu kao i pušači u zemljama EU. U našem slučaju, u nekim zemljama, poput Irske, kutiju cigareta morate platiti 9 eura, što je jako skupo. No, duhan je jeftiniji u drugim zemljama, pa je prosječna cijena paklice u Austriji 5,1 €, Češkoj 3,53 €, Mađarskoj 3,90 €, Sloveniji 3,69 €, Italiji 4,90 €, au Bugarskoj samo 25 €.

 

I iznos trošarine na tekućine za punjenje e-cigareta raste za dinar po milimetru, što znači da će ljudi koji ih koriste plaćati više za zadovoljstvo, a poskupjet će i duhan koji ne gori.

Oglasi - Advertisement