Mlađi navijači Crvene zvezde vjerojatno ne znaju ko je bio Vladimir Durković, i teško da im to ime nešto znači, ali se radi o čovjeku za kojeg se slobodno može reći da je legenda Crvene Zvezde, ali i cijelog jugoslovenskog fudbala. Razlog zbog čega Durković nije ostao upamćen je tragedija koja se desila prije tačno 50 godina kada je ovoga bivšeg igrača Zvezde ubio policajac- Durković je inače bio rodom iz Đakovice, te je rođen 1937. godine, samo nekoliko godina prije početka Drugog svjetskog rata. Svoju fudbalsku karijeru je započeo 1953. godine u Napretku iz Kruševca, ali samo dvije godine kasnije je stigao do Zvezde.

Tu je za punih 11 godina pokazao o kakvom se velikanu jugoslovenskog fudbala radilo. Igrao je na poziciji defanzivca, te je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije, tri Kupa maršala Tita, kao i Srednjeevropski kup 1958. godine. Sa 28. godina starosti je dobio dozvolu da napusti zemlju, te je potpisao za Borusiju iz Menhengladbaha, a nakon toga je otišao u Francusku u Sent Etjen, a 1971. je potpisao za švicarski Sion. Na kraju će se pokazati da mu je Sion bio i posljednji klub u karijeri, ali ne zato jer je želio da prekine da igra fudbal

Sve se odigralo u kobnoj noći 22. juna 1972. godine. Durković je igrao prijateljski meč za Sion protiv francuske Bastije. Tada je za rivalsku ekipu nastupao čuveni golman Ilija Pantelić. Njih dvojica su nakon utakmice izašli u provod, ali se Durković nije nikada vratio iz tog provoda. Durkovića je ispred jednog kluba napao pijani švicarski policajac. Upucao je Durkovića u stomak, završio je u bolnici, ali je na kraju podlegao povredama.

Ostaatk teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo