U posljednje vrijeme sve se češće spominje i u medijima uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji što je dovelo do velikih rasprava na društvenim mrežama. Nakon što se završi velika javna rasprava koja se upravo sprovodi u septembru ili oktobru ove godine ovo će se pitanje naći na redu i u skupštini kada će se donijeti i odluka o eventualnom vraćanju na snagu obaveznog služenja vojnog roka.

Cijelu strategiju već razvija Generalštab VS a osnovna zamisao je da trajanje vojnog roka bude šest mjeseci a ako se odluka usvoji prvi regruti bi trebali krenuti u kasarne u ljeto sljedeće godine. Da podsjetimo, obavezno služenje vojnog roka je u Srbiji ukinuto prije deset godina a vijest o njegovom ponovnom vraćanju je podijelila javnost u državi.

Neki, uglavnom stariji,smatraju da se treba ponovo uvesti obavezno služenje, dok mlađi, na koje se ovo i odnosi i nisu baš oduševljeni ovom idejom. U modelu koji sprema Generalštab nije isključeno i da vojnik ima mogućnost da odbije da nosi oružje što se zove prigovor savjesti. Međutim u tom slučaju bi vojni rok trajao 12 mjeseci znači duplo duže a novina je i da se vojni rok ne bi služio po mjestu stanovanja nego po vojnoj specijalnosti kao što je to bilo i u bivšoj državi.

Kako sada stvari stoje vojska bi bila vraćena u kasarne u Loznici, Priboju i Pirotu koje će biti obnovljene o trošku države. O svemu je svoje mišljenje dao i poznati srpski vojno politički analitičar Vlade Radulović koji je pojasnio zbog čega postoji potreba da se uvede obavezno služenje vojnog roka. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučeno