Poznato je već da u mnogo čemu kada je u pitanju naše zdravlje ali i karakter pesudnu ulogu ima genetika odnosno stvari koje djeca nasljeđuju od svojih roditelja. Prema istraživanjima koje su sproveli genetičari i drugi stručnjaci koji rade u ovom polju postoji nekoliko stvari i osobina koje djeca u većoj mjeri nasljeđuju od svojih očeva.

U cjelini gledano kada je genetika u pitanju veći dio djeca pokupe od očeva, oko 60 posto, dok od majki nasljeđuju oko 40 posto gena. Tako na primjer ako je majka niska a otac visok velika je vjerovatnoća da će i dijete biti visoko. Ako otac ima punije usne sasvim je izvjesno da će ih imati i dijete jer je to osobina koja se dominantno nasljeđuje sa očeve strane.

Ako je majka dešnjak a otac ljevak i dijete ima velike šanse da mu lijeva ruka bude dominantna. Pored toga i izgled i kvalitet zuba kod dijece zavisi od oca pa ako imate sreće da on ima zdrave i jake zube najvjerovatnije ćete ih imati i vi. Očevi geni prevladavaju i kada je u pitanju izgled prstiju posebno nožnih a to se može primjetiti dok su djeca još sasvim mala.

Pored toga pokazalo se da djeca spavaju skoro na isti način odnosno u istom položaju kao i njihovi očevi pa neka vas to  nimalo ne iznenadi. I jedna stvar koja je mnogima simpatična također se nasljeđuje sa očeve strane a radi se o rupicama na obrazima. Ako otac ima ovu fizičku karakteristiku vrlo je vjerovatno da će je naslijediti i dijete pa ako vam se to sviđa onda potražite muškarca koji ih ima.

Preporučeno