Sa dolaskom proljeća i lijepih i sunčanih dana budi se cijela priroda a sa njome i insekti i gmizavci koje baš i ne volimo da vidimo u svojoj blizini. Za one koji imaju kuće najgore je što se zna desiti da im se privuku zmije  a nedavno je jedan čovjek iz Sarajeva na svojoj vikendici pronašao ogromno leglo najotorovnijih zmija u našem području.

Malo ko voli ove životinje i mada kažu da one napadaju druge samo kada su ugrožene niko ne voli da ih sretne. Da biste se sačuvali od neprijatnog iznenađenja možete i sami nešto uraditi a u pitanju je jednostavan trik koji ove gmizavce tjera daleko od vašeg doma. Naime zmije su gmizavci koji vole vlažna i topla mjesta i trava im najviše odgovara ali ako je vrijeme hladno znaju se uvući i u kuće u kojima žive ljudi u potrazi za toplotom.

Da biste se osigurali od neželjenih susreta sa ovim gmizavcem, nabavite ježeve koji su im prirodni neprijatelji i bićete mirni po ovom pitanju. Inače posljednjih godina su se zmije počele pojavljivati i u gradovima a poznat je slučaj kada je jedan stanovnik Beograda koji živi na drugom spratu u jednoj zgradi, pronašao u svom kupatilu zmiju.

Ako nemate priliku da nabavite ježeve možete probati i trik sa benzinom čiji miris zmije ne podnose. Uzmite jednu ili više plastičnih flašica i prerežite ih na pola i u njih naspite benzin ili naftu i rasporedite ih oko kuće. Na ovaj način ćete biit sigurni da vam se ovi gmizavci neće uvući u dom i neprijatno vas iznenaditi.

 

Preporučeno