Zvuči nevjerojatno da lubenice u polju rađaju u prosincu. No, dogodilo se to u Draki kod Kragujevca, u kući obitelji Ristić.

 

U polju žute trave i tek poneke pahulje snijega, zelene se lubenice. Sije se u travnju, sazrijeva u prosincu. Ovo “čudo” dogodilo se u geografskom središtu Srbije – selu Drač na njivi obitelji Ristić.Kada je prije nekoliko dana Slaviša izašao da raščisti teren, vidio je nešto.

 

– Lubenica – jednu sam prerezao da vidim da se ne pokvari, da ne istruli, a izgledaju kao da su usred ljeta. I ja sam ostao zatečen – kaže Slaviša Ristić iz sela Draka.

 

Prijatelji koji su mu došli pomoći također su ostali zatečeni te su jedan za drugim nudili slatkiše od lubenice.

– Neki dan smo bili tamo i cijepali drva, pa došli su i moji prijatelji, pa sam se šalio s njima, ajmo jedno ljeto jesti banane. Svi su dolazili kod mene, gdje je nastala ljetna bašta, i ja sam ubrao po jednu lubenicu, a to je bila jedna od najvećih lubenica, teška sedam-osam kilograma – kaže Slaviša Ristić.

 

I Slavišin prijatelj je priznao da ne može vjerovati u cijelu priču, a onda se u to uvjerio na svoje oči.

 

– Najbolji opis. Znači, slatko je, nema razlike, kao da ga jedem u sezoni – kaže Slavišin prijatelj Goran Milošević.

.
Iako su stručnjake iznenadile prosinačke lubenice, oni imaju objašnjenje za taj fenomen. Lijepo vrijeme i bogata zemlja produljili su vegetacijsku sezonu pa lubenice dozrijevaju u prosincu, a ne u kolovozu, kažu agronomi. Slaviša je obitelji i prijateljima podijelio 20 prosinačkih lubenica. Da bismo mogli da uživamo u njima, sada u kragujevačkim supermarketima treba izdvojiti oko 300 dinara za kilogram.

Preporučujemo