Pandemija korona virusa koja traje već više od godinu dana je i dalje aktuelna tema iako smo svi u početku mislili da će se pronalaskom vakcine stvari automatski vratiti u normalu i da ćemo moći da nastavimo svoje živote na način na koj smo to činili prije pojave kovida. Vakcina na tržištu ima nekoliko vrsta ali se njihova raspodjela ne vrši ni pravedno ni ravnomjerno, mada iz SZO upozoravaju da niko nije siguran dok cijela ljudska populacija ne stekne imunitet.

Bogate države prave zalihe vakcina dok one siromašne  nisu dobile još uvijek ni jednu jedinu pa čak ni za medicinsko osoblje koe stoji na prvoj liniji borbe protiv ove pošasti. Iako se u našoj regiji posljednjih desetak dana situacija polako smiruje kada je u pitanju broj novozaraženih i umrlih, strašne vijesti nam stižu iz Indije i svaki dan možemo gledati na TV ekranima potresne prizore njihove borbe.

U ovoj mnogoljudnoj zemlji je na dnevnoj bazi već sedam proteklih dana preko 300 hiljada zaraženih a ukupan broj preminulih od početka pandemije je300 hiljada i raste iz dana u dan. Iako po običajima u ovoj državi preminule spaljuju, odnosno kremiraju, njihov ministar zdravlja ističe da više nemaju ni doviljno drva koja su im potrebna u ovu svrhu i dnevno imaju po 200 kremiranja u glavnom gradu.

Kada je u pitanju Srbija ona je napravila jako mudar potez što je pregovarala samostalno sa proizvođačima vakcina i nije čekala nikakve zajedničke mehanizme i sada je po broju revakcinisanih u samom evropskom vrhu. Stručnjaci su sigurni da je do smanjenja broja zaraženih došlo upravo zbog vakcinacije a o svemu se oglasila i poznata doktorica Grujičić koja je veliki stručnjak  i koja je putem društvenih mreža uputila ohrabrujuću poruku za sve građane: Smrt je pobeđena, radujte se – Hristos Vaskrese!

Preporučeno