Samo jedan od tri pušača pokuša da ostavi duhan bez ičije pomoći. Njih 305 uspije da izdrži cijela dva dana bez cigareta, a kako ih ostaviti  i koliko je potrebno da vam one nestanu iz misli u TV emisiji Uranak na K1 su otkrili Milenko Petronijević, terapeut za ostavljanje cigareta i dr Snežana Alčaz, neuropsihijatar. Oni su istakli kako Srbi obično imaju pogrešne motive za ostavljanje cigareta, a to su vrijeme i novac, te da se u takvim slučajevima mnogi vraćaju svome poroku

“Svi mi, koji smo nekada pušili, počeli smo to da radimo u srednjoj školi da bismo bili dio ekipe. Alarmantne vesti da 25% srednjoškolaca puši jesu zabrinjavajuće. Kod mene sve više mladih dolazi u želji da se odreknu pušenja, a takav slučaj nije bio u moje vreme. Prethodna dva vijeka bili su vjekovi pušačke kulture, a danas nije poželjno, a u nekim zemljama nije ni normalno. Apsurdno je da je negdje normalnije zapaliti džoint, ali tako je”, istakao je terapeut, a doktorica je otkrila koje su najbolje mjere  da bi se smanjio broj pušača:

“Mjere koje su preduzete idu ka tome da se smanji broj pušača. Najefikasnije mjere za prevenciju i motivisanje za prestanak su mjere povećanja cijena cigareta i različite zabrane, poput pušenja na javnim mjestima, pa čak i na terasama zgrada. To se posebno odnosi na mlade jer oni imaju ograničen džeparac, pa im je problem da nabave cigarete. Cigareta mijenja naš mozak i utiče na to da pušenje postaje zadovoljstvo. Aktivira centre za nagrađivanje u mozgu i daje noseće neprijatnosti koje traju kratko. Posle izvjesnog vremena dolazi do tolerancije, do apstinencijalne krize, neke vrste neprijatnosti, fizičkih i psiholoških simptoma kad se prestane sa pušenjem.”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo