Srbijanska javnost ogorčena je nakon snimke na kojoj se vidi kako učenici Tehničke škole u Trsteniku maltretiraju profesoricu.

 

Nasilni incident s učiteljicom dogodio se prije nekoliko dana. Protiv učenika koji su sudjelovali, snimali i dijelili video na društvenim mrežama pokrenute su sve disciplinske mjere, rekao je ravnatelj škole.

 

Ovo nije usamljen slučaj. U Smederevskoj Palanci je prošle godine učenik škole napao i nožem isekao profesoricu matematike. U Boru 2020. profesor tjelesnog lakše je ozlijeđen nakon što ga je učenik napao na stepenicama škole. 2019. godine u Sremskoj Mitrovici učenik osmog razreda pretukao je i ranio ravnatelja škole na času. Iste godine u Užicu je profesora pretukao bivši učenik koji je prijetio i dvjema profesoricama u srednjoj školi. U Beogradu 2019. učiteljica je pokušala razdvojiti dvojicu učenika, a jedan od njih dobio je udarac šakom u glavu.

 

Aleksandar Markov iz Foruma Beogradske arene komentirao je da je nasilje nad nastavnicima stravično, dodajući da je, osim disciplinskog postupka, trebalo prijaviti i policiji.

“Ovdje, osim školske discipline, postoji i element psihičkog i fizičkog nasilja. Kolega je na poslu, što može dovesti do kaznenog kažnjavanja učenika u određenim kaznenim postupcima”, rekao je Markov.

 

Psihologinja Biljana Lajović, koja se godinama bavi nasiljem u školama, kaže da je to korak u tome, ali da je potrebno razumjeti što se radi s djecom da do takvog ponašanja ne dođe.

 

“Po mom mišljenju, uvijek će se postavljati pitanje postavljanja granica oko djece. Gdje god sretnete djecu, odrasli će im povući granice, reći im što smiju, a što ne. Mora biti jasno da mogu Što činiti, što ne raditi, ali ne fizičkim nasiljem, jer djeca uče kroz modele i kada izađu iz situacije bit će agresivna”, kaže Lajović.

 

Inače, napadnuti profesor trenutno je na liječenju. Tjelesnih ozljeda nije bilo, no incident ju je duboko potresao.

 

Jesu li stegovne mjere stigle od strane profesora? Ostatak pročitajte OVDJE

Preporučujemo