Nema kuće  a ni domaćice kojoj se nije desilo da se tiganj u kojem priperma jelo sav izvitoperi i iskrivi i ne može ravno stajati na ploči šporeta, te ga samim tim više ni ne možete koristiti za pečenje. Razlog za to je u stvari vrlo jednostavan, a grešku pravimo gotovo svi.

Iako nam se čini da je sasvim logično tiganj oprati odmah nakon upotrebe, naročito ako smo pripremali masniju hranu da se ona masnoća i zagoreni ostaci ne bi skorili, upravo to pranje dovodi do toga da se materijal od kojeg je tiganj napravljen krivi. Kada stavite vreo tiganj pod mlaz vode doći će do mnogih negativnih posljedica koje će ga uništiti i više nećete moći pripremati hranu u njemu. Možda to iskrivljenje nećete primjetiti na prvi pogled, ali kada ga stavite na ploču šporeta, a on počne da spada ili preteže na jednu stranu, to znači da se iskrivio.

Do iskrivljenja tiganja dolazi zbog temperaturnog šoka koji se desi kad vreo tiganj stavite pod vodu. Tiganj je potrebno nakon upotrebe ostaviti da se ohladi do temperature koja je jednaka sobnoj, prije nego što krenete da ga operete.Ako na dnu tiganja ima skorenih ostataka hrane, možete u hladan tiganj nasuti vodu koja će te ostatke omekšati. Na ovaj način ćete imati svoj tiganj u ispravnom stanju jako dug vremenski period i neće vam se dešavati da “šeta” po ringli ili čak i padne sa nje, što može biti i opasno za onoga ko priprema hranu u tom trenutku jer se vrelo ulje može istresti na vašu ruku ili tijelo i ozbiljno vas povrijediti.

 

 

Preporučeno