Predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito je jedan od najpoznatijih svjetskih državnika u istoriji i ostaće upamćen i po tome da je na njegovu sahranu došao najveći broj svjetskih državnika njih preko 200 što se nikada prije a ni poslije nije desilo. Tito je za života jako puno putovao kako po zemlji tako i po inostranstvu a njegova putovanja su znala trajati po nekoliko mjeseci.

Ipak ostalo je zabilježeno da postoji jedan grad u Jugoslaviji u koji nikada nije rado odlazio i koji je zaobilazio u širokom luku. I ne samo on nego ni drugi tadašnji političari ali ni prijašnji vladari nisu voljeli da odlaze u Čačak, pa je zabilježeno da u ovaj grad nikada nije otišao ni kralj Aleksandar Karađorđević u zvaničnu posjetu nego je došao samo jednom na sahranu vojvode Stepe Stepanovića.

Kada je u pitanju predsjednik Tito on je u Čačku bio ukupno sedam puta ali oni koji su bili uz njega u to vrijeme su tvrdili da je on uvijek tražio način da ga zaobiđe. O ovom pitanju su se oglašavali i razni istoričari koji smatraju da Tito nije volio Čačak jer je on bio centar Ravnogorskog pokreta.

Ipak izvještaji policije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije su Čačak označavali kao mjesto u kojem su komunisti bilio jako aktivni ali  su Titu prije svake njegove posjete Čačani bili predstavljeni kao protivnici njegovog režima i njega lično. Jednom prilikom njegove posjete je došlo i do nestanka struje i tada je ovaj grad dobio epitet buntovničkog. Ipak sve se ovo svodi na rekla kazala jer ima i drugih gradova koje nije posjećivao često.

Preporučeno