U posljednje vrijeme kao da ne postoje dobre vijesti i kao da nije dovoljno što se već više od godinu dana borimo sa svjetskom andemijom čiji se ktraj još uvijek ne nazire nego stalno pored nje imamo i druge prirodne katastrofe kao i nesreće koje su izazvane od strane ljudi.

Kada samo malo pogledamo unazad, imali smo zemljotrese širom Balkana a onaj koji je dva dan prije Nove godine potresao Petrniju i okolna sela u Hrvatskoj se još uvijek spominje. Veliki broj kuća je uništen i neuslovan za život pa su cijele porodice smještene u kontejnere i život se još uvijek nije vratio u normalu a pitanje je i kada će se to desiti jer je porušeno mnogo toga i štete su ogromne.

Nako ovog razornog zemljotresa koji je bio jačine 6,4 stepena po Rihteru ovo područje stalno podrhtava a srećom radi se o zemljotresima koji nisu toliko jaki ali se osjete i na području Bosne i Hercegovine i Srbije. U toku prošlog ljeta je bio i veliki broj požara posebno u Hercegovini i na primorju gdje je morala intervenisati i vojska kao pomoć vatrogascima da bi pobjedili vatrenu stihiju.

Bilo je i pojava usljed obilnih padavina koje su napravile ogromnu štetu u pojedinim područjima i potpuno uništile usjeve. Proteklog vikenda je u Srbiji zabilježeno jako nevrijeme u Novom Sadu koje je trajalo pola sata a u toku kojeg je vjetar oštetio krovove kuća i parkirana auta. Sada se ova ciklonska oluja premjestila nad Albaniju gdje su Lješ, Skadara i Đirokastri u potpunosti poplavljeni a procjenjuje se da je nastala materijalna šteta od 200 miliona eura.

Preporučeno