Na našoj estradi, kao je već poznato, ima mnogo pjevačica i pjevača koji na sve načine pokušavaju da nađu mjesto za sebe pod estradnim suncem, a to ni u kome slučaju nije lako. Nekada je dovoljno imati samo jednu pjesmu, jedan veliki hit koji će vas vinuti u visine, a na vama je tada da te visine održavate sa još boljim pjesmama, a to u današnje vrijeme i nije taklo lako, jer se hitovi više ne prave kao nekada, da traju decenijama, već je većina pjesama od jedne sezone, jednoga ljeta, da bi se kasnije i zaboravilo na mnoge pjesme. Jedna od pjevačica koja je već jako dugo na estradi i koja ima iza sebe veliki broj hitova koji traju već decenijama, je svakako Vesna Zmijanac, a o jednoj njenoj pjesmi se uvijek priča na poseban način , zbog tragične pozadine i priče po kojoj je nastao taj hit.

Kako se navodi, Vesnin čuveni i rado slušani hit ”Svatovi” je zapravo pjesma, priča koja je napisana po istinitom događaju. Kako je i sama Vesna u više navrata istakla, pjesma je o jednom mladom paru kojeg je zadesila velika tragedija, a cijelu pjesmu je poznata pjevačica iznijela na poseban način, da nema ko nije osjetio tugu slušajući ovu pjesmu: “Čiji ono svatovi bez muzike poljem hode, čiji ono svatovi uplakani kolo vode, čiji ono svirači mjesto pjesme tugu poje, čiji ono svirači mjesto para suze broje”, pjeva Vesna.

Kako se saznalo, priča je ta da je mlada, koja je bila u drugom stanju, zajedno sa svojim mladoženjom krenula na probu svoga vjenčanja, ali usput su doživjeli saobraćajnu nesreću, u kojoj su oboje izgubili život, a navodno je ova Vesnina pjesma posvećena upravo njima.

 

 

 

Preporučujemo