Svi znamo da proljeće može biti veoma varljivo i da su baš u ovom godišnjem dobu moguće iznenadne smjene toplog i hladnog vremena, sunca i kiše, pa čak i snijega, nema veze što je druga polovina maja mjeseca. Klima u cijelom svijetu se promijenila, temperature rastu što se i te kako osjeti, jer već nekoliko godina u našem podneblju nije bilo prave zime i snijega, kao što je to prije bio slučaj.

Sa druge strane, pojavljuje se u našem regionu neki prirodni fenomeni koji su prije za nas bili nepoznati poput pijavica i jakih vjetrova i oluja, a sve ovo treba pripisati globalnom zatopljenju. Isto tako je posljednjih godina zabilježeno nekoliko velikih suša, ali, sada ćemo pričati o onome što nas očekuje u sljedećim danima i nećemo vas baš obradovati.

Prema prognozi koju je objavila Meteorološka služba Srbije u sljedećih 48 sati se očekuju velike padavine i to od 20 do 40 cm kiše po metru i to na cijeloj teritoriji. Radiće se o jakim pljuskovima koji će se pojavljivati u veoma kratkim vremenskim intervalima, a moguć je i grad uz velike nalete jakog vjetra. Temperature zraka će biti dosta visoke, jutarnje od 10 do 16, a dnevne od22 pa sve do 28 stepeni Celzijusa.

Iz saveza savjetuju da ova dva dana, srijedu i četvrtak, ne izlazite iz svojih domova bez prijeke potrebe jer bi vam se moglo desiti da vas zahvati prava oluja. U slučaju da ipak morate na posao ili imate neke druge neodložne obaveze, dobro prije izlaska iz kuće, zatvorite prozore i vrata u svom domu.

Preporučeno