Da se sa našom planetom nešto čudno dešava to možemo svi da primjetimo. Pored toga što je pandemija korona virusa paralizirala cijelo čovječanstvo, dešavaju se i klimatske promjene koje se sada mogu primjetiti i na vremenskim prilikama, kako u svijetu tako u u našoj zemlji.

I dok za korona virus još uvijek traju polemike da li je nastao prirodnim ili vještačkim putem, za promjenu klime je sasvim sigurno kriv ljudski rod. Već godinama unazad svi svjetski stručnjaci upozoravaju da se ozonska rupa zbog zagađenja sve više povećava, da se led na Arktiku topi i da suše koje su se dešavale zadnjih godina prijete da postanu nešto uobičajeno.

I u našem regionu, iako je već kraj maja mjeseca, došlo je do nagle promjene vremena što i nije tako neobično za ovo godišnje doba, ali kako upozoravaju meteorolozi, radi se o ekstremnim promjenama. Tako su za područje Srbije upaljeni žuti i narandžasti meteoalarm, što znači da se očekuju velike padavine sa jakim i olujnim vjetrom, a postoji i mogućnost pojave grada.

Kako su najavili iz RHMZ-a očekuju se padavine koje će biti u rasponu od 20 do 40 mm u 24 sata. Za jedan dio Srbije je pored narandžastog upaljen i žuti meteo alarm, koji znači da su u tom dijelu moguće i opasne nepogode koje mogu dovesti do materijalnih šteta i biti opasne po život ljudi ali i životinja. Prema sajtu meteoalarm, radi se o Vojvodini koja bi mogla biti pogođena velikim nevremenom. Savjet svim građanima je da prate izvještaje nadležnih službi i da ne napuštaju svoje domove bez velike potrebe.

Preporučeno