Vesna Belušević provela je 30 godina u Japanu Novosađanka Vesna Belušević veći dio života provela je u inozemstvu, uključujući 30 godina u Japanu. Desetljećima kasnije, prije dvije godine vratila se u rodni Novi Sad, a njen status tada je zabljesnuo na društvenim mrežama.

 

Nakon 40 godina provedenih u tuđini, na tri kontinenta (od toga 28 u Japanu), Vesna Belušević i njena obitelj vraćaju se u grad svog odrastanja i mladosti. Ovo su njezini dojmovi iz rodnog Novog Sada nakon desetljeća života u inozemstvu.

 

Pitanje koje sam najčešće čuo u posljednjih osam mjeseci je: “Jesi li se navikla?” Ne moramo se navikavati na ljepotu; darovanu”. Nije baš dobro niti se jako razlikuje od svega na što smo navikli i potrebno je vrijeme, ljubaznost, potpuna predaja ili kako mnogi ovdje kažu snalažljivost

 

Poslednji put sam bio u Srbiji 2014. Razlika u posljednjih pet godina je velika, s više oronulih fasada, naškrabanih znakova i poruka, nogostupa koji se desetljećima nisu čistili i gomile smeća posvuda. S druge strane, kafići, restorani i mjesta za zabavu koja su 24 sata puna ljudi nalaze se po cijelom gradu. Čini se da Srbi na ovim mjestima provode više vremena nego bilo gdje drugdje.

Evo vrlo različitog malog popisa od onoga na što smo navikli:

 

1. Niske razine uklanjanja i recikliranja otpada. U Novom Sadu (čak ne u svim delovima grada) postoje samo dve vrste kontejnera, za komunalni i ambalažni. Pakuje se sve zajedno, bez kategorizacije: metal, staklo, plastika, papir, tekstil itd. Često nađem bačene velike komade namještaja koji danima stoje na ulici.

Srbija je raj za bačene plastične vrećice na tržnicama, u pekarama i trgovinama. Svaka čast iznimkama i volonterima koji čiste i skupljaju smeće.

2. Sada ovdje ima više pasa nego prije. Psi su posvuda i uglavnom se dobro ponašaju. O njima ne mogu reći ni riječi. Međutim, vlasnici pasa uglavnom ne pokupe prirodne ostatke svojih ljubimaca nakon što obave svoje dnevne potrebe. Kad hodam, moram pažljivo paziti na svoje korake. Ima časti izuzetaka, ali po meni je Novi Sad grad koji je sve prljaviji.

 

Ostatak pročitajte OVDJE

Oglasi - Advertisement