Oni koji su služili vojni rok u bivšoj Jugoslaviji znaju koliko je ukusan bio vojnički pasulj koji se pravio u ogromnim posudama jer je u jednoj kasarni trebalo nahraniti na stotine vojnika. Njegova popularnost je izašla i van granica kasarni i počeo se često praviti na nekim masovnim proslavama gdje su njegovim okusom i mirisom bili oduševljeni i građani ali i mnogobrojni turisti.

Dugo su domaćice pokušavale da se domognu recepta po kojem s e on pravi, ali nikada nisu uspjevale da naprave pasulj koji bi bio kao onaj koji je pravljen u vojničkim kuhinjama pa su kao razlog navodile da je tajna u tome što se on pravi u velikim specijaslnim posudama. Mi vam danas donosimo normativ po kojem je ovo jelo pripremano u kasarnama a količine se odnose na pola litre pasulja.Potrebno vam je:

Pasulj/Grah 120 gr

Pšenično brašno tip 800 – 8 gr

Dodatak jelima – 1 gr

Lovorov list – 0,1 gr

Šargarepa/Mrkva – 10 gr

Luk crveni svježi – 15 gr

Mast ili ulje -15 gr

Paprika mljevena – 0,2 gr

Biber crni – 0,1 gr

Peršunov list – 1 gr

Paprika sušena – 1 gr

Luk bijeli svježi – 1 gr

soli po ukusu

Kako pripremiti vojnički pasulj:

Pasulj je potrebno potopiti u hladnu vodu u kojoj će stojati od 1-3 sata, nakon toga ga procijediti i staviti u šerpu u kojoj ćete ga pripremati i ostaviti da se kuha 15 minuta. Vodu je potrebno opet ocijediti a zatim pasulj preliti vrelom vodom i dodati mu pola količine  isjeckanog luka i pustiti da se kuha. Po potrebi povremeno dodavati toplu vodu. U drugoj tavi ili šerpi staviti pola masnoće i propržiti ostatak crvenog luka i mrkvu isjeckanu sitno a kada je pasulj skoro skuhan dodati mu ovo povrće. Od ostataka masnoće pripremite zapršku a kada postane blago rumena u nju dodajte bijeli luk i papriku u prahu. Dodajte zapršku pasulju i ostavite da se kuha još 20 minuta do pola sata uz stalno miješanje. Na kraju dodajte biber i lovorov list. Video pogledajte ovdje.

 

Preporučeno