Došlo je vrijeme slava i skoro pa svaki dan imamo neku od njih, a to automatski znači u pravoslavnom svijetu bogate trpeze, mnogo gostiju oko stola, a tu je i mnogo pića, i oni koji se ne znaju zaustaviti na čašci dvije i koji ne znaju pojesti malo. Poznato je da većina ljudi u našim krajevima koristi rasol za liječenja mamurluka, i to onaj od kisleg kupusa kojemu je sada vrijeme. U ovaj lijek se kune na hiljade muškaraca koji su ga probali nakon žestoke noći sa alkoholom, a ovo je potvrdio i jedan od najpoznatijih travara u Srbiji, Mirko Milinković, koji kaže da se i uzrok, ali i lijek mamurluka nalazi u buretu. Rasol od kiselog kupusa je prebogat vitaminima C, E, K ali i vitaminom U koji je jako bitan za želudac.

Milinković akže, da je najbolje, ako se ujutro probudite mamurni, da odmah popijete jednu čašu rasola, a popodne još jednu, te navečer još jednu, te da ćete nakon toga biti kao novi i spremni za novu slavu. Ali ovaj poznati travar otkriva da rasol nije jedino rješenje za ove stvari, te da pomoć za mamurluk se može naći i u korijenju nekih biljaka koje on svakodnevno sakuplja  Po njemu je najbolji lijek protiv mamurluka, pored rasola, biljka gardaševina ili kako je u narodu poznata, zečiji trn.

Čaj koji se napravi od ove biljke pomaže da se naš organizam očisti od mnogih štetnih materija, a osim toga ovaj čaj je dobar i za rad bubrega, jer čisti bubrege od kamenca i od pijeska, te ako se ovaj čaj jedan period redovno pije, ovakvi se problemi rješavaju kao rukom odneseni. Osim toga, a to mnoge domaćice znaju, da je dobro za mamurluk da svojim muškarcima ujutro spreme jak i mastan doručak, koji se sastoji od pržene slanine i od jaja

 

 

Preporučeno