Proljeće je na pragu, vrijeme je svaki dan sve ljepše i toplije i mnogi će se uhvatiti sređivanja svojih domova sve od krečenja pa do generalnog čišćenja svakog ćoška u kući. Kod nas u regionu se već tradicionalno kreči kuća čim se prestane sa grijanjem i još uvijek većina nas koristi stare metode krečenja koje su poprilično teške.

Na internetu možete pronaći bezbroj ideja koje su već isprobane i u praksi a koje će vam pomoći da uz manje muke okrečite kuću a možete to uraditi i na malo drugačiji način, sa nekim novim dekoracijama. Za većinu ovih ideja koje su genijalne baš zato što su jednostavne, nećete trebati mnogo stvari niti novca, jer većinu ovoga već imate u svome domu. Za prvi trik je potrebna pucketava folija (ona sa mjehurićima) koju dobijete ako kupite neku lomljivu stvar ili predmet, onda se to obično omota ovom folijom da se ne ošteti.

Sve mjehuriće koji se nalaze na foliji probušite i foliju poravnajte tako da dobijete jedan sloj. Folijom sada omotajte vaš valjak za krečenje i pripremite boju koju želite da imate u prostoriji koju krečite.. Na zidu ćete dobiti jako interesantan i neobičan uzorak koji će svima privući pažnju. Drugi način na koji možete krečenje učiniti i lakšim a i zabavnijim je da u apoteci kupite veću medicinsku špricu i napunite je pripremljenom bojom za zidove, i boju istisnite iz šprice, a na zidu će ostati elegantne vertikalne linije. Ljepljivu traku, koju ste svakako kupili da biste drvenariju zaštitili prilikom farbanja možete iskoristiti da pomoću nje dobijete određene geometrijske šare na zidu. Traku zalijepite na zid prema pripremljenom šablonu, a onda zid prekrečite. Kada se osuši uklonite traku i imaćete interesantan uzorak na zidu. Još korisnih trikova za krečenje možete pogledati u videu ovdje

Preporučeno