Nakon što je zemljotres jačine 3 stepena Rihtera prije neki dan pogodio Lazarevac, ponovo građane muči pitanje da li je to uvod u jače potrese na ovom području. Na to pitanje je odgovor pokušala da da čuvena stručnjakinja za seizmologiju Slavica Radovanović, koja 47 godina proučava ove aktivnosti na našim prostorima:” Ovaj sad u Lazarevcu svakako govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni prije mjesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd” . Dodala je da ovi trenutni zemljotresi male jačine ne znače veliku opasnost za cijelu Srbiju, ali se period u kojem može da se očekuje i jači potres sada smanjio sa 10 na 8 godina:

”Cijela ova seizmička aktivnost prije govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim dijelovima, negdje na potezu Skadar – Peć, pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati potresi jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju” – pojašnjava Slavica, koja je rekla da se sve to može sumirati i malo prostije, te je dodala: ” Potencijalna žarišta su na potezu od Požarevca do Krupnja, preko Mladenovca i Lazarevca. Sam Beograd, nije naročito ugrožen, jer se tu, bar u narednom periodu, teško mogu očekivati jači potresi. Ipak, ono što bi osjetio Beograd, a najviše Niš, je zemljotres koji se uskoro očekuje kod našeg susjeda – u Rumuniji.

Ova stručnjakinja je navela kako je Rumunija nepredvidljiva i da je vrijeme da se tamo desi jak zemljotres, a to može da se dogodi svakoga dana, a to je nešto što bi se svakako osjetilo i u Srbiji, te da će biti veoma neprijatno i u Beogradu koji je narastao do neba, i da će to biti solidan test za visoke zgrade koje su se izgradile u posljednje vrijeme. Rekla je kako to neće biti zemljotres koji će da ruši objekte po Srbiji, ali da će se sve itekako osjetiti. Ona podsjeća da su zemljotres u Rumuniji 1977. godine najviše osjetili stanovnici Novog Beograda, a sada bi se on, napominje, osjetio u Beogradu, ali vjerojatno još više u Nišu.

 

Preporučujemo