Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk koja se našla u centru skandala zbog odlaska s terena tokom meča protiv protivnica iz Rusije, prije nekoliko godina je imala jedan svoj veoma interesantan intervju. Ona je pokazala veliki talent na terenu i sa 19 godina se nalazi na 59. mjestu WTA liste, a kada je imala 14. godina ona je bila stidljivo priznala kako je bila zaljubljena u Novaka Đokovića. Nakon što je pobijedila Njemicu Antoniju Lotner novinar joj je rekao da je bila veoma agresivna u igri, te ga je interesovalo da li je imala idola dok je odrastala, a Ukrajinka je rekla sljedeće: ” Kada sam odrastala nisam stvarno imala idola. Volela sam da gledam Novaka Đokovića. Zapravo, do devete godine sam vjerovala da će on da bude moj muž. Ali nisam se ugledala na njega, nismo isti na terenu. Njegov stil je… Pa, vjerojatno niko nema takav stil – rekla je Kostjukova stidljivo.

I ona je, kao i mnogi njeni sunarodnjaci teško prihvatila ratno stanje u njenoj zemlji Ukrajini, te je posebno ljuta na svoje koleginice iz Rusije, pa je i podržala njihovu suspenziju od strane Wimbldona. Marta u karijeri nema još niti jednu titulu, a najbolji plasman na WTA listi je imala februara ove godine kada je bila na 49. mjestu, a neka njena razmišljanja su:

” Primijetili smo da su neki teniseri iz Bjelorusije i Rusije u nekom trenutku spomenuli rat, ali nijednog trenutka nisu rekli da su ih njihove zemlje započele na teritoriji Ukrajine. Zbog toga tražimo od WTA, ATP i ITF da se pobrinu da igrači koji predstavljaju ove zemlje odgovore na sljedeća pitanja: Da li podržavate invaziju Rusije i Bjelorusije na teritoriju Ukrajine zbog čega je izbio rat? Da li podržavate vojne aktivnosti Rusije i Belorusije u Ukrajini? Da li podržavate režim Putina i Lukašenka?

Ova mlada teniserka se sama, direktno obratila svim sportskim organizacijama te je tražila da izbace sve ruske i bjeloruske sportiste iz svih takmičenja, kao što je to već uradio organizator Wimbldona, te je rekla da je došlo vrijeme kada se šutnja smatra za izdaju, a sve to je objavila i na društvenim mrežama

 

 

Preporučeno