Jedan od poznatijih jugoslovenskih filmova je Kraj rata u kojem je pored velikih glumačkih imena kao što su Neda Arnerić i Velimir Bata Živojnović glumio i dječak Marko Ratić koji je imao samo devet godina a koji je nakon ovog filma stekao veliku popularnost.

U filmu lik kojeg Marko glumi ima tužnu sudbinu ali se ni njegova u stvarnom životu nije puno razlikovala od one u ovom ostvarenju. Režiser Dragan Kresoja je za ulogu dječaka Vukole tražio male glumce u Hercegovini ali pošto nije mogao da nađe nikoga ko bi odgovarao njegovoj zamisli on se vratio u Beograd i Marka je vidio kako sam šeta ulicom i odlučio je da ga pozove na kasting.

Markovi rditelji su odmah pristali oduševljeno jer su živjeli jako teško i njegovo pojavljivanje u filmu im je mogao biti jedan od prihoda i on je ulogu odmahi dobio. Četiri godine poslije ove uloge Marko je glumio u filmu Miloša Radivojevića, Čavke, lika sa ovim imenom i nakon zarade koju je dobio svojim roditeljima je kupio kuću u kojoj je porodica napokon imala normalan život.

Sljedeću ulogu je dobio u TV filmu Tajna Laze Lazića i u osamdesetim je bio jedan od najpoplarnijih mladih glumaca i ponude su stizale sa svih strana. U filmu Doogdilo se na današnji dan on je glumio dječaka Gregora i karijera muje išla uzlaznom putanjom. Međutim 1990. godine Marko napušta glumu i povlači se iz javnosti i o njemu se nije ništa znalo tri godine, osim da i dalje živi u Beogradu. 2013. gdoine je stigla vijest da je Marko preminuo u svojoj 38-oj godini života od neizlječive bolesti.

Preporučujemo