Jedna od najvećih štetočina u baštama koja uglavnom napada krompir, ali i patlidžan i paradajz je sigurno krompirova zlatica. One se pojavljuju stalno svake godine i nije rijedak slučaj da u potpunosti ljudima unište usijeve krompira i sav uloženi novac i trud. U našim krajevima krompirova zlatica se razvija u tri generacije.

Na područjima koja se nalaze iznad 600 metara nadmorske visine, razvijaju se dvije generacije zlatice, a ako im uslovi odgovaraju može se razviti i treća. Ženke ove štetočine su izuzetno plodne i polažu ogroman broj jaja oko 2000. Ta jajašca su narandžaste boje i obično se nalaze sa donje strane lista postavljena u grupama. Prema pisanju srpskog časopisa za poljoprivrednike, veliki problem u uništavanju i iskorijenjivanju krompirove zlatice je i taj što ona ima veoma mali broj neprijatelja u prirodi.

Poznato je da postoji jedna vrsta stjenica grabežljivaca koje se isključivo hrane jajašcima krompirove zlatice, a efikasna u borbi sa ovom štetočinom je i jedna vrsta gljivice koja je poznata pod nazivom Bauveria bassiana. Zato se ova gljivica i koristi u borbi protiv krompirove zlatice tako što se prave razni preparati sa njenim sporama. Postoje različite metode koje se mogu primjeniti u suzbijanju najezde zlatica a sa svima jer potrebno početi već u proljeće.

Preporučuje se da se krompir ne gali stalno na istom mjestu uzastopno 4 ili 5 godina, a pri sadnji krompira je potrebno u plastične čašice od jogurta ili kajmaka staviti oguljenu krompirovu koru do trećine čašice. Ove čaše je potrebno zakopati između redova krompira koji ste posadili na taj način da vrh čaše bude u ravnini sa okolnim zemljištem. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Preporučeno