Žena koja je u Jugoslaviji iazzvala pravi fenomen svojom iznimnom popularnošću je Lepa Brena koja je u ono vrijeme bila brend za sebe. I nakon raspada bivše države ona je ostala aktivna i u samom je vrhu kada je u pitanju estrada.

O njoj se manje više sve zna pa i to da joj Brena nije pravo ime i da je rođena koa Fahreta Jahić u Brčkom u Bosni i Hercegovini. Ona je jednom prilikom pričala o počecima svoje muzičke karijere i objasnila je kako je dobila nadimak i šta on u stvari znači. Brena je za svoje godine uvijek bila visoka i bavila se košarkom koja joj je dobro išla a njen trener je još davne 1975. godine počeo zvati ovim nadimkom.

Vlado Bajer je tada trenirao ekipu za koju je ona igrala i bilo mu je komplikobvano da je za vrijeme utakmice doziva njenim imenom Fahreta posebno zbog toga što su njene kolegice iz tima imale kratka imena poput Kata, Mia i slično. Onda joj je on jednog dana rekao da će nju zvati Brena, što je njoj zvučalo glupo i pitala ga je šta ta riječ uopšte znači.

On joj je objasnio da je Brena u Bosni sinonim za lijepu djevojku i svi su taj nadimak prihvatili pa tako i ona. Čovjek koji je uveliko zaslužan za njenu slavu je tada poznati voditelj Milovan Ilić Minimaks koji je dodao ispred nadimka Brena Lepa i tako je nastalo njeno umjetničko ime. Manje je poznato da se u Bosni riječ brena koristi i za drvenu posudu u kojoj su nekada davno žene donosile vodu sa izvora svojim kućama.

Preporučeno