U današnjem tekstu ćemo pisati o problemu puževa u vrtovima i nudi nekoliko strategija za njihovo kontrolisanje kako bi se zaštitile biljke.

Puževi bez školjke su opisani kao štetnici koji mogu ozbiljno oštetiti poljoprivredne biljke, uključujući povrće i cvijeće. Oni su posebno aktivni nakon kiše i noću, kada nanose najviše štete mladom lišću, izdancima, klicama i sadnicama, ali i zrelim usjevima.

Jedna od preporučenih metoda za kontrolu puževa je ručno sakupljanje. Iako je to dugotrajan proces, sakupljanje puževa i njihovo premještanje na drugo mjesto može biti efikasno, posebno na manjim površinama. Također se navodi da je grejpfrut efikasna zamka za puževe jer ih privlači svojim intenzivnim mirisom. Kada se puževi skupe na grejpfrutu, lakše ih je prikupiti i premjestiti na lokaciju gdje neće predstavljati prijetnju usjevima.

Druga strategija koja se spominje je korištenje bakrene žice. Puževi ne vole dodir s bakrom, pa se preporučuje oblaganje saksija, paravana ili ograde cvjetnjaka bakrenom žicom kako bi se odbili puževi.

Također se predlaže sadnja biljaka koje puževi ne vole zbog specifičnog mirisa, kao što su kadulja, nasturcijum ili stolisnik. Ove biljke mogu djelovati kao prirodni repelenti za puževe.

Konačno, tekst spominje i komercijalna sredstva za odbijanje puževa i njihove sluzi, što može biti dodatna opcija za kontrolu ovih štetočina.

Kombiniranje različitih metoda može pružiti najbolje rezultate u zaštiti vrtova od štete koju nanose puževi.