Paracetamol je široko korišten lijek za različita stanja, uključujući glavobolje, groznicu i brojne druge bolesti.

Zbog određenih čimbenika, rašireno je uvjerenje da je ovaj određeni analgetik relativno nježan i da nije vjerojatno da će uzrokovati štetu, a neki pojedinci čak pretpostavljaju da se može slobodno koristiti bez ikakvih ograničenja.

Naravno, ova tvrdnja je potpuno netočna.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, paracetamol djeluje tako da kontrolira prijenos signala boli u mozak, pružajući olakšanje za različita stanja kao što su grčevi i simptomi gripe. Međutim, važno je napomenuti da prekoračenje preporučene doze paracetamola može predstavljati značajan rizik za opću dobrobit tijela, posebno u pogledu zdravlja jetre.

Za odrasle, preporučena dnevna doza paracetamola je 500 mg, što znači uzimanje 1 do 2 tablete 3 do 4 puta tijekom dana. Ključno je pridržavati se ove doze i ne prijeći ukupno 4 grama (što odgovara 8 tableta) unutar 24 sata.

Ključno je održavati razmak od najmanje 4 sata između doza lijekova. Ne preporučuje se uzimanje paracetamola bez savjetovanja s liječnikom. Ako se paracetamol daje djeci mlađoj od 12 godina, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o odgovarajućoj dozi. Važno je napomenuti da se paracetamol ne preporučuje djeci mlađoj od 6 godina, ali ako je potrebno, sirup treba davati ovisno o njihovoj dobi i težini.

Prije kombiniranja paracetamola s bilo kojim drugim lijekom, osobito onima koji također sadrže paracetamol, važno je potražiti savjet liječnika.

Sljedeći su pokazatelji prekomjerne konzumacije paracetamola:

Mogu se pojaviti simptomi kao što su bol u trbuhu, mučnina, povraćanje i problemi s jetrom.
napadi

Početak simptoma obično se javlja unutar 24 sata nakon prekomjerne doze. U slučaju predoziranja paracetamolom nužno je hitno potražiti liječničku pomoć kako bi se primila potrebna terapija koja djeluje kao protuotrov, navodi Health direct. Zanemarivanje ovog stanja može dovesti do kome ili čak smrti.