Po bakinom receptu, kiflice sa sirom možete uživati ​​tople ili hladne, poslužiti kao međuobrok, lagani obrok ili zgodna poslastica za ponijeti. Svaka žena ima drago mjesto u svojoj zbirci recepata za kiflice sa sirom jer evociraju uspomene i lijepe trenutke koje dijele s voljenima.

Zamislite ovo jelo bez arome koja dopire iz vruće pećnice koja vam ispunjava misli, prizora doma užurbanog s obitelji i prijateljima koji se okupljaju za rođendane, godišnjice i rođendane, dok su vam usta prepuna da uživate u mekim, toplim pecivima sa sirom koje je baka stavila na stolu.

Ovo je nostalgično jelo kojeg se mnogi sjećaju iz djetinjstva, cijenjen recept koji se prenosio godinama, stvarajući trajna sjećanja kojih će se vaši najmiliji prisjećati sa smiješkom.

POTREBNI SASTOJCI:

Potrebno za tijesto:

1 kg mekog bijelog brašna, 2 žličice soli, 1 kockica svježeg kvasca, 2 žličice šećera, 500 mililitara mlijeka, 150 mililitara ulja i 2 jaja za nadjev.

500 grama šeničkog sira i jedno jaje.

1 žumanjak, 1 žlica mlijeka i 250 g margarina su sastojci potrebni za pripremu. Da biste napravili kiflice sa sirom, izgnječite sir vilicom i umiješajte jaje. Ako sir nije dovoljno slan, slobodno ga posolite.

 

KAKO PRIPREMITI KIFLICE SA SIROM?

U šalici pomiješajte svježi kvasac s malo mlijeka, zatim dodajte šećer i žlicu brašna, dobro promiješajte. Ostavite smjesu da odstoji dok se ne digne i prelije šalicu.

Započnite prosijavanjem brašna i dodavanjem soli. Zatim umiješajte kvasac, jaja, ulje i mlijeko, mijesite dok ne dobijete glatko tijesto (u početku se tijesto za kiflice sa sirom može uhvatiti za vanglu, ali kako budete dalje miješali, lakše će se odvojiti). Kad se sjedini, pokrijte zdjelu i ostavite da se diže otprilike trideset minuta.

Uzmite tijesto i podijelite ga na dva jednaka dijela, a zatim svaki dio podijelite na pet loptica. Uz pomoć valjka spljoštite jednu lopticu tijesta na nekoliko milimetara debljine i dobiveni krug narežite na osam trokutastih dijelova.

Produžite svaki trokut u zraku kako biste povećali njegovu duljinu. Rolice od sira svoj najljepši izgled postižu kada se zamotaju više puta. Na širi dio trokuta dodajte žlicu nadjeva, zatim preklopite dva susjedna kraja, zarolajte prema vrhu, a rubove podvijte prema unutra.

Nakon što smo kiflice punjene sirom posložili u tepsiju, umutiti žumanjke sa žlicom mlijeka i tom smjesom premazati kiflice. Zatim po vrhu naribajte prethodno smrznuti margarin, a po želji možete dodati i mrvicu sezama.

Kiflice sa sirom stavite na štednjak da se dignu dok se pećnica zagrijava te ih pecite na 180-200°C oko dvadesetak minuta.

Uživajte u toplom ili hladnom. divno!