POTREBNI SU SLEDEĆI SASTOJCI:

Za pripremu gotovih tankih kora za savijače (idealno je pakiranje od 9 komada): 50 dag bijelog kravljeg sira, mala čašica jogurta (180g), 4 žlice kiselog vrhnja, 2 jaja, 4 žlice ulja, 1 paketić praška za pecivo, sol i povrće po želji. Za premazivanje trebat će vam 1 jaje.
3 kašike kiselog vrhnja, 2 kašike jogurta i sezam za ukras.

 

KAKO SE PRIPREMAJU HRSKAVE PITULJICE?

U zdjeli pomiješajte sir, pavlaku, jogurt, jaja, prašak za pecivo i ulje. Uzmite tri kore i svaku lagano premažite s malo ulja kako bi se dobro zalijepile.

Odozgo premažite trećinom smjese od sira, zatim ih razvaljajte u tanki valjak, zamotajte u aluminijsku foliju i lagano stavite u zamrzivač. Iako zamrzavanje nije ključno za uspjeh pite, ono pomaže pri rezanju na komade.

Naime, rolada će se u zamrzivaču stvrdnuti pa ju je lakše rezati na jednolike spirale.
Rezanje rolade odmah nakon zamotavanja moglo bi se pokazati malo većim izazovom zbog njezine mekoće, zbog koje nadjev može iscuriti, što rezultira manje okruglim kolačićima.

Međutim, to je samo stvar izgleda i ništa više. Dakle, da, može se postići bez korištenja zamrzivača – potvrđeno! Ovaj postupak ponoviti za sve kore. Za pripremu premaza viljuškom umutite jaje, kiselo vrhnje i jogurt uz dodatak prstohvata soli.

Složite puževe u pleh obložen papirom za pečenje, svaki prelijte žličicom premaza, pospite sezamom i pecite u pećnici na 200ºC 30 minuta dok ne poprime lijepu zlaćanu boju.

 

BONUS:

ĆUFTICE OD KROMPIRA I TIKVICA…Nikada nisam kuvala ovako ukusno i zdravo jelo!

Ove ćuftice od povrća, koje sadrže tikvice, krompir i suluguni sir, ukusno su jelo koje se lako pravi i savršeno je za svaki obrok. Umak od dimljene paprike daje divan dimljeni ukus, čineći ovo jelo koje će se svidjeti svima.

POTREBNI SASTOJCI:

Kada je riječ o ćufticama, postoji niz mogućnosti za odabir.

Za ovaj recept trebat će vam 1 tikvica, 2 krumpira, 1 mrkva, 100 g naribanog suluguni sira, nasjeckani mladi luk, 2 jaja, sol i crni papar po ukusu, mljeveni češnjak, 2 žlice griza, biljno ulje za prženje, i umak.

Za ovaj recept trebat će vam dvije žlice kiselog vrhnja, dvije žlice majoneze, dvije žličice dimljene paprike u prahu i dvije žličice sušenog češnjaka.
upute:

PRIPREMA ĆUFTICA:

Pripremite tikvice tako da ih naribate i prebacite u zdjelu. Malo ih posolite i ostavite da odstoje četvrt sata kako bi otpustili višak vlage.
Naribajte krumpir i mrkvu, pa ih ostavite sa strane.
Spojite sastojke i pomiješajte ih. Pomiješajte povrće s ostalim sastojcima i dobro ih izmiksajte.

Nakon 15 minuta uklonite višak vlage iz tikvica i stavite ih u veliku zdjelu za miješanje. Pomiješajte naribani krumpir, mrkvu, suluguni sir, mladi luk, jaja, sol, crni papar, mljeveni češnjak i griz. Temeljito izmiješajte sve sastojke.
Korak 4: Ostavite smjesu da se odmori.

Ostavite smjesu da odstoji 20 minuta, omogućujući da se griz proširi. Nastavite s pripremom fritula zagrijavanjem ulja.

Započnite zagrijavanjem biljnog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Nastavite s oblikovanjem i kuhanjem:
Smjesu oblikujte u pljeskavice i pecite ih u tavi otprilike 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju. Ako volite drugačiji način pripreme, popečke možete ispeći i u pećnici.
Nakon što poprime zlatnosmeđu boju, fritule prebacite na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (350°F) 20 minuta. Umak se može pripremiti miješanjem sastojaka.

Pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, dimljenu papriku u prahu i sušeni češnjak u maloj posudi. Temeljito izmiješajte sastojke.
Evo nekoliko preporuka kako poslužiti ovo jelo:

Za izvrsnu prezentaciju, tople popečke ukrasite svježe nasjeckanim mladim lukom ili mirisnim začinskim biljem. Popratite ih ukusnim umakom od dimljene paprike.