Pun esencijalnih nutrijenata, ovaj hranjivi kruh od lanenih sjemenki zdrava je i domaća opcija. Spajanjem hranjivih svojstava lanenih sjemenki s prozračnom teksturom prosijanog brašna i samo daškom slatkoće šećera, ovaj je kruh idealan izbor za doručak, sendviče ili kao ugodan prilog bilo kojem omiljenom glavnom jelu.

POTREBNI SASTOJCI:

Za ovaj recept potrebno vam je 500 grama prosijanog brašna, 2 žlice lanenih sjemenki, 1 žličica soli, 8 grama suhog kvasca, 2 žlice šećera, 350 ml toplog mlijeka, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica jabučni ocat, 1 jaje, 25 ml suncokretovog ulja i 50 grama omekšalog maslaca.

KAKO PRIPREMITI OVAKO UKUSAN HLJEB?

Za pripremu smjese kvasca pomiješajte suhi kvasac i 1 žlicu šećera u maloj posudi. Dodajte polovicu toplog mlijeka i ostavite da odstoji otprilike 10 minuta dok ne postane pjenasta.

Pomiješajte suhe sastojke miješanjem prosijanog brašna, lanenih sjemenki, soli i praška za pecivo u velikoj posudi za miješanje. Zatim nastavite s miješanjem mokrih sastojaka.

Pomiješajte preostalo toplo mlijeko, jabučni ocat, jaje, suncokretovo ulje i preostali šećer u posebnoj posudi i umutite. Nastavite s oblikovanjem tijesta:

Pomiješajte suhe sastojke, a zatim ulijte mokre sastojke, miješajući dok se potpuno ne izmiješaju. U smjesu umiješajte pjenastu smjesu kvasca i nastavite miješati dok se ne formira čvrsto tijesto.

Glatko i elastično tijesto treba mijesiti na pobrašnjenoj površini otprilike 10 minuta.
Nakon što ste namastili zdjelu, prebacite tijesto u nju i pobrinite se da je dobro premazano.

Pokrijte zdjelu vlažnom krpom i ostavite tijesto da se diže na ugodnom mjestu otprilike 1 sat, ili dok se ne poveća dvostruko od svoje izvorne veličine. Nakon što je proces dizanja gotov, vrijeme je za oblikovanje tijesta.

Nakon što je tijesto prošlo proces dizanja, potrebno je djelovati na njega kako bi se izbacio zarobljeni zrak. Nakon toga kratko preradite i oblikujte tijesto u željeni oblik, bilo da je to jedna štruca ili više manjih dijelova za pojedinačne kiflice.

U drugom koraku potrebno je formirano tijesto staviti na podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.

Ostavite tijesto da još jednom naraste tako da ga pokrijete dodatnih 30 minuta. Zagrijte pećnicu.
Za početak zagrijte pećnicu na temperaturu od 180 stupnjeva Celzijusa (ili 350 stupnjeva Fahrenheita). Zatim nastavite s pečenjem kruha.

Kako biste postigli ugodan rezultat, nanesite omekšali maslac na kruh prije nego što ga stavite u pećnicu. Pustite kruh da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 25-30 minuta, ili dok vrh ne dobije divnu zlatnosmeđu nijansu i ne proizvodi šuplji zvuk kada se lagano lupka.

Ostavite svježe pečeni kruh da se ohladi na rešetki nakon što ga izvadite iz pećnice prije nego što ga nastavite rezati. Razmatranja za posluživanje

Uživajte u ovom svježe pečenom kruhu uz kremasti maslac, slatki džem ili zlatni med. Upotrijebite ga za izradu slatkih sendviča, hrskavog tosta ili kao divan dodatak krepkim juhama i osvježavajućim salatama.